2011. január 31., hétfő

Bevezetés

A Thelema (ógörögül: θελημα, akarat) egy filozófiai/vallási rendszer neve, melyet Aleister Crowley (1875–1947) alapított 1904-ben, a Liber AL vel Legis (A Törvény Könyve) című írásával. A Törvény két pontban foglalható össze:

- Tégy, amit akarsz, s ez lészen a Törvény teljessége.
- A szerelem a törvény, a szerelem az akarat szolgálatában.

A Thelemiták (ahogy a Thelema követői nevezik magukat) végső célja, hogy felfedezzék és megvalósítsák saját Igaz Akaratukat, ami nem más, mint az ember legbelső Természete vagy egyéni Sorsa. E cél eléréséhez a Magick (Crowley sajátságos mágikus rendszere) nyújt segítséget.

A Thelemának határozott politikai, etikai, esztétikai és kulturális vonatkozásai is vannak. Bár nincsenek szigorú előírások, Aleister Crowley számos cikket és tanulmányt írt az ideális Thelemita viselkedéssel és társadalommal kapcsolatban. Ezek a gondolatok a mai napig fejlődnek modern világunkban. Ám végső soron megállapíthatjuk, hogy a legfontosabb üzenetek ugyanazok maradtak: a személyes szabadság természetes volta; annak a felismerése, hogy az ember isteni természettel rendelkezik; és, hogy a Szeretet az alapja a Nagy Műnek (Magnum Opus; avagy az egyén beteljesedése, megvilágosodása).

Légy Önmagad, ismerd fel saját Egyediséged, de lásd a világot szerves Egységként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése